Nu ai nici un produs in cos.

Incearca

9 Curiozitati despre struguri

Fiindca tocmai a inceput sezonul strugurilor, va voi deschide (sau macar va voi creste) apetitul cu o serie de curiozitati despre struguri:

1) Oamenii folosesc strugurii inca din neolitic. Pe teritoriul actual al Georgiei a fost descoperit un depozit improvizat de vin, vechi de 7.000 de ani.

2) In antichitate (si in mod special in Imperiul Roman), vinul era considerat aliment de baza de catre nobili.

3) Boabele vitei de vie salbatice au un diametru mediu de doar 6 mm.

4) In intreaga lume au fost identificate peste 5.900 de soiuri de struguri. Surprinzator, la capitolul „varietate” cel mai bine sta Canada, cu 474 de soiuri. Urmeaza, in ordine, Italia, Franta, Portugalia, SUA si Romania (locul 6, cu 230 de soiuri).

5) Fata de alte fructe, strugurii sunt - in general - mai concentrati in zaharuri. Acesta este si unul dintre principalele motive din care „vinurile” (bauturile obtinute prin fermentatie) sunt produse indeosebi din struguri.

6) Strugurii (in special cei inchisi la culoare) contin (printre alti antioxidanti) in concentratii ridicate un antioxidant foarte eficient: resveratrolul. Este un pigment pe care numerosi specialisti il considera cel mai puternic antioxidant natural. Se gaseste indeosebi in coaja si in samburii strugurilor.

7) Datorita in primul rand resveratrolului, dar si compozitiei de saruri minerale si de vitamine, strugurii sunt un aliat puternic al creierului, inimii si al vaselor de sange. De asemenea, au efect tonic si constituie un excelent antiinflamator natural.

8) Din samburi de struguri se obtine un ulei de calitate superioara, bogat nu doar in grasimi sanatoase, ci si in antioxidanti. Uleiul extra-virgin din samburi de struguri incetineste procesele degenerative. Potrivit unor studii, consumat in mod regulat acesta reduce semnificativ riscul de aparitie a maladiilor cerebrale asociate inaintarii in varsta.

9) Boabele de la struguri se folosesc in gastronomie nu doar la prepararea unor deserturi savuroase: acestea isi au locul si in compozitia unor retete de peste ori de pasare.