Nu ai nici un produs in cos.

Incearca

Micul dejun ideal: 2 Variante

Multe persoane il sar frecvent, desi este cea mai importanta masa a zilei. Servirea micului dejun reprezinta una dintre primele conditii de minimizare a riscului aparitiei bolilor metabolice. Un mic dejun sanatos este esential daca vrei sa ai un tonus bun pentru intreaga zi si sa previi ingrasarea/sa reusesti sa slabesti.

Care sunt regulile unui mic dejun ideal?

Multe persoane il sar frecvent, desi este cea mai importanta masa a zilei.

Servirea micului dejun reprezinta una dintre primele conditii de minimizare a riscului aparitiei bolilor metabolice. Un mic dejun sanatos este esential daca vrei sa ai un tonus bun pentru intreaga zi si sa previi ingrasarea/sa reusesti sa slabesti.

Care sunt regulile unui mic dejun ideal?

1) Acesta trebuie sa iti ofere aproape jumatate din totalul de calorii al zilei (intre 40% si 50%) si cam o treime din aportul zilnic de proteine.

2) Alimentele consumate la micul dejun trebuie sa furnizeze eficient, dar treptat si cat mai uniform energie organismului. In acest sens, micul dejun glucido-proteic, bogat in glucide lente (din produse care contin glucide complexe si multe fibre) este in general superior micului dejun lipido-proteic. Micul dejun lipido-proteic este preferabil atunci cand avem nevoie de eliberarea ceva mai rapida a energiei ( de exemplu iarna, inainte sa ne expunem gerului, sau inaintea unei activitati solicitante). In situatiile exceptionale in care urmeaza sa depunem eforturi fizice ori intelectuale foarte mari (intrecere sportiva, urcat pe munte, examen etc., la scurt timp dupa micul dejun), este recomandat un mic dejun preponderent glucidic, nu foarte consistent, insa cu eliberare accelerata a energiei (adica poate include si paine alba, gem, banane, ciocolata etc.).

3) Nu amesteca grasimile cu glucidele in proportii egale sau aproape egale (spre exemplu, raportul masic dintre glucide si lipide ar trebui sa fie de minimum 5-6 la 1 in cazul unui mic dejun glucido-proteic).

4) Micul dejun ideal va include antioxidanti si alte micro-elemente de care organismul are nevoie.

Varianta 1 de mic dejun ideal: - 3-4 felii de paine integrala; - o lingurita de miere; - 2-3 felii de cas dulce, sarac in grasimi; - o salata de rosii, ardei si castraveti cu putin ulei extravirgin de masline, cateva seminte crude de in si sare; - un ou fiert. Oul si casul pot fi incorporate in salata. Varianta 2 de mic dejun ideal: - un fruct de sezon - serviti-l cu 20-30 de minute inaintea mesei; - o portie salata de linte (preferabil din linte uscata, la punga); - 3 sandwich-uri cu paine integrala, branza dulce de vaci, seminte crude de in, sare, rosii, ardei. Liviu Deculescu