Nu ai nici un produs in cos.

Incearca

Pizza poate fi un aliment foarte sanatos! Iata Secretul

Ne place pizza. Mult. Fie ca iesim in oras, suntem la birou sau acasa, nu trece saptamana fara sa ne "rasfatam" cu o pizza. Conform statisticilor, pizza conduce detasat in topul produselor de restaurant consumate de romani si "se bate" cu produsele traditionale romanesti gatite in casa (pe care le si intrece in unele zone ale tarii: spre exemplu, in Moldova pizza este mai consumata decat sarmalele).

Ne place pizza. Mult. Fie ca iesim in oras, suntem la birou sau acasa, nu trece saptamana fara sa ne “rasfatam” cu o pizza. Conform statisticilor, pizza conduce detasat in topul produselor de restaurant consumate de romani si “se bate” cu produsele traditionale romanesti gatite in casa (pe care le si intrece in unele zone ale tarii: spre exemplu, in Moldova pizza este mai consumata decat sarmalele).

Legat de afinitatea noastra pentru acest preparat avem, din pacate, o “mica” problema: daca noua ne place pizza, pizza nu ne place pe noi. De fapt, putem spune ca, in general, chiar ne uraste! Conform cercetarilor din ultimii ani, pizza este un aliment sanatos. Ei bine, iata ca ne apropiem de cheia problemei: aceste cercetari pornesc de la niste retete, de la ce trebuie sa contina pizza in general, fara sa ia in seama Calitatea, Prospetimea si Echilibrul ingredientelor! Pizza este, intr-adevar, sanatoasa… in teorie. Practica, insa, este cea care ne omoara… sau daca nu ne omoara rapid, macar ne scurteaza putin cate putin din viata. Care sunt “pacatele” din pizza pe care o comandam in oras?

1) Parizerul si carnatii folositi la prepararea sa (a sortimentelor care contin cel putin unul din aceste ingrediente) sunt - de obicei - de proasta calitate. Nu este suficient ca parizerul sau/si carnatii sunt produse care oricum au un continut foarte ridicat de grasimi rele si aditivi cat cuprinde, dar - pentru reducerea costurilor - sunt folosite, in general, sortimentele ieftine. Aceste sortimente “beneficiaza” de un minus de carne si, pentru a compensa deficitul de gust, de un “supliment” de aditivi!

2) Pizza din comert contine, in majoritatea cazurilor, o cantitate foarte ridicata de ulei. Este si motivul principal din care pizza iti “cade”, uneori, greu. De ce acest surplus de ulei? Fie pentru a masca lipsa de prospetime a carnii, fie pentru a potenta aromele legumelor, folosite cu zgarcenie. Evident, uleiul utilizat este, de cele mai multe ori, unul ieftin, de floarea-soarelui, rafinat (iar “rafinat” inseamna “nesanatos”).

3) Cruditatile sunt puse in cantitati prea mici. Acest lucru, coroborat cu “belsugul” de ulei si de faina, face din pizza un aliment dezechilibrat - sarac in principii active, dar bogat in calorii. Este, asadar, renuntarea la pizza o necesitate? Daca tot iubim acest preparat, mai bine cautam o alternativa de a consuma pizza sanatoasa decat sa renuntam la ea. Alternativa este, de fapt, foarte simpla: pizza facuta in casa, chiar de noi! Pe langa faptul ca folosesti ingrediente de calitate si in proportiile dorite, doar in acest fel ai garantia prospetimii lor si siguranta unor conditii impecabile de igiena. Pizza facuta in casa castiga si la capitolul gust: posibilitatile tale de a combina ingredientele devin nelimitate, “limita este cerul”. Care vor fi avantajele concrete ale trecerii la “pizza de casa”?

1) Iti mentii mai usor silueta sub control, deoarece folosesti mai putin ulei;

2) Iti scade colesterolul (mai putine grasimi, mai multe fibre din legume);

3) Riscul bolilor incurabile (cancere, afectiuni cardiovasculare severe, afectiuni degenerative cerebrale etc.) scade, deoarece ingerezi mai putini aditivi.

4) Iti cresti tonusul si incetinesti imbatranirea, fiindca mananci mai natural: mai bogat in legume, mai sarac in grasimi preparate termic si in aditivi.

5) Nu in ultimul rand, te bucuri de o pizza mai aromata, cu un gust bogat si, in acelasi timp, echilibrat. Liviu Deculescu