Nu ai nici un produs in cos.

Incearca

Prajelile, pericol ridicat pentru centrul de comanda al vietii

Oamenii de stiinta americani de la Scoala de medicina Mount Sinai din New York au identificat o legatura intre anumiti compusi chimici regasiti in carnea si ouale prajite, dar si in unele prajituri, biscuiti si produse de patiserie, si (...)

Produsele prajite, precum carnea si ouale prajite, au anumite substante asociate cu markerii maladiei Alzheimer, care cresc riscul aparitiei dementei senile, au descoperit cercetatorii americani.

Oamenii de stiinta americani de la Scoala de medicina Mount Sinai din New York au identificat o legatura intre anumiti compusi chimici regasiti in carnea si ouale prajite, dar si in unele prajituri, biscuiti si produse de patiserie, si unii markeri ai maladiei Alzheimer.

In urma cercetarii, autorii studiului considera ca reducerea consumului de alimente prajite ar putea impiedica aparitia acestei afectiuni de temut si chiar ar putea contribui la recuperarea memoriei afectate de Alzheimer, in conditiile in care medicamentele curente au aplicabilitate limitata.

Cercetatorii americani au studiat in detaliu produsii finali de glicozilare avansata (AGE), care se formeaza cand grasimile, proteinele si zaharul sunt tratate termic la temperaturi inalte - acesti produsi fiind regasiti in niveluri inalte in sunca, pizza, carnati si burgeri.

Oamenii de stiinta au urmarit evolutia unui grup de cobai hraniti cu alimente ce contineau niveluri de AGE comparabile cu cele regasite in dieta obisnuita in societatea occidentala. In paralel, cercetatorii au urmarit un grup hranit cu alimente ce contineau doar jumatate din acesti compusi.

Aportul de calorii a fost acelasi, insa doar cobaii care au primit o dieta bogata in AGE au avut probleme de memorie, invatare si coordonare, pe masura ce au imbatranit.

Cobaii respectivi produceau, de asemenea, mai putine proteine antiimbatranire, iar creierul lor continea beta-amiloizi, proteine considerate markeri ai maladiei Alzheimer.

Rezultatele observatiilor pe oameni au fost la fel de surprinzatoare. Testele efectuate asupra unui grup de persoane in varsta, sanatoase, au aratat ca doar persoanele cu niveluri crescute de AGE in alimentatie aveau pierderi de memorie mai accentuate in lunile ulterioare efectuarii studiului.

Cu toate ca este nevoie de studii suplimentare, cercetatorii afirma ca renuntarea la alimentele prajite, dar si la alimentele procesate si la produsele de patiserie, ar putea contribui la imbunatatirea performantelor mentale si ar putea "combate epidemia" de Alzheimer.