Nu ai nici un produs in cos.

Incearca

Secretele grasimilor sanatoase, dezvaluite: 5 lucruri pe care trebuie sa le stii

Grasimile sanatoase” (acizi grasi mononesaturati si polinesaturati) sunt de o importanta vitala pentru organismul uman: dincolo de faptul ca ne ofera un aport substantial de energie (rol pe care il pot indeplini si grasimile saturate), acesti acizi grasi nesaturati (si, dintre ei, in primul rand cei esentiali - Omega 3 si Omega 6) determina compozitia membranelor celulare, sunt implicati in coagularea sangelui si in reglarea tensiunii, influenteaza sinteza unor substante pro- si antiinflamatoare, participand la buna functionare a sistemului imunitar, participa la asimilarea vitaminelor liposolubile si protejeaza sistemul cardiovascular.

Acizii grasi nesaturati si alimentele bogate in grasimi sanatoase au secretele lor, pe care este bine sa le cunoastem pentru a beneficia la maximum de ele:

1) Consuma-le cu moderatie. Chiar daca sunt supranumite „grasimi sanatoase”, ele ne fac bine doar in cantitati moderate, in cantitati mari devenind nocive. Spre exemplu, excesul de Omega 3 creste riscul de hemoragie si poate agrava aritmiile. Ce inseamna „cu moderatie”? Un singur pumn (nu prea plin) de miez de nuca pe zi este suficient, la fel ca si o felie (125-150 grame) de somon de 2 ori pe saptamana.

2) Ai grija la tratamentul termic. Regula este simpla: cel mai sanatos e sa le consumi in stare cruda. In cazul surselor animale (peste oceanic), al caror consum in stare cruda (pe langa faptul ca nu intra in practica bucatariei europene) comporta riscuri majore, fierberea (la aburi sau in apa) reprezinta varianta optima de preparare.

3) Modul de ambalare si depozitare conteaza! Alege doar uleiurile extravirgine ambalate in sticla din sticla, preferabil cat mai opaca si care se inchide etans (vitamina E, prezenta in special in uleiul extravirgin de floarea-soarelui, dar si in alte uleiuri extravirgine, este sensibila la lumina si la oxigen). Sticlele de ulei trebuie tinute in locuri racoroase, ferite de lumina solara directa. Odata desigilate, consuma-le intr-un timp cat mai scurt (preferabil de ordinul saptamanilor). Semintele crude, odata ce punga a fost deschisa, trebuie tinute la frigider. Important: Nu consuma seminte sau uleiuri care au rancezit, acestea fiind nocive sanatatii.

4) Spune „Da!” diversitatii si atunci cand iti alegi sursele de grasimi sanatoase. Nu te axa pe care este „cea mai sanatoasa sursa de grasimi bune”, ci in primul rand pe a consuma, in fiecare saptamana si chiar in fiecare zi, din mai multe alimente bogate in grasimi sanatoase. Spre exemplu, poti manca intr-o zi miezul a 2-3 nuci, 4-5 migdale crude, cateva seminte crude de dovleac, o lingurita de ulei extravirgin de masline/ cateva masline Kalamata, o lingurita de ulei extravirgin de floarea-soarelui.

5) Chiar daca trebuie consumate in cantitati relativ mici, grasimile nesaturate este bine sa primeze in fata „grasimilor rele” (saturate si trans). Una dintre greselile alimentare majore, potentata de stilul actual de a ne hrani, este aceea ca avem tendinta sa ingeram cantitati mult mai mari de grasimi saturate (din lactate nedegresate, carne rosie si de pasare, diverse preparate din carne) si trans (produse de patiserie si alte prajeli) decat de grasimi sanatoase. Pentru mentinerea pe termen lung a sanatatii, cantitatea zilnica de „grasimi rele” ar trebui sa fie foarte redusa, sub cea consumata din „grasimile bune”. Aceasta presupune sa alegi deseori lactate degresate, iar carnea pe care o consumi sa fie cat mai slaba si in cantitati mici. Cat despre produsele de patiserie, sanatos este sa le excluzi din dieta.