Nu ai nici un produs in cos.

Incearca

Care sunt cele mai valoroase surse de antioxidanti? Partea 2 - Top 6 alimente antioxidante

 

Top 6 alimente comune cu cel mai puternic efect antioxidant este alcatuit din: 6) Struguri negri, datorita pigmentilor din coaja si pulpa (in primul rand resveratrol), si datorita substantelor din samburi (substante continute si de samburii strugurilor albi, printre care si renumitele procianide).

 

Top 6 alimente comune cu cel mai puternic efect antioxidant este alcatuit din:

6) Struguri negri, datorita pigmentilor din coaja si pulpa (in primul rand resveratrol), si datorita substantelor din samburi (substante continute si de samburii strugurilor albi, printre care si renumitele procianide). Pentru a beneficia la maximum de antioxidantii din struguri atunci cand consumati direct aceste fructe, mestecati bine samburii lor. Beneficiile antioxidantilor din struguri sunt multiple, exceland in ceea ce priveste protejarea sistemului cardiovascular si prevenirea cancerului. Atentie: strugurii destinati comercializarii (cei pe care nu ii obtineti direct de la producatorii individuali, a caror recolta este destinata in primul rand consumului propriu) contin pesticide periculoase, care pun in umbra binefacerile antioxidantilor.

5) Kiwi: proprietatile lor antioxidante sunt conferite in primul rand de luteina, de vitaminele C si E si de pro-vitamina A. Antioxidantii din kiwi ne protejeaza foarte eficient inima si vasele de sange, diminueaza considerabil riscul de cancer si incetinesc imbatranirea creierului.

4) Ceai verde - se remarca printr-un continut variat de antioxidanti, cu foarte bune concentratii de substante din subcategoria polifenolilor. Ceaiul verde actioneaza ca un anticancerigen redutabil, mentine pentru mai multa vreme tineretea cerebrala, vigoarea inimii si prelungeste viata.

3) Usturoi: reprezinta un veritabil cocktail antioxidant prin mineralele si vitaminele din compozitia lui (seleniu, zinc, vitamina C, pro-vitamina A). In plus, usturoiul contine numerosi compusi sulfurati care actioneaza ca unii dintre cei mai puternici aliati naturali ai imunitatii (prin modul de actiune acesti compusi nu se incadreaza, in general, in conceptul de „antioxidanti”, insa prin rolul lor ei sunt asemenea antioxidantilor).

2) Merisoare si afine - exceleaza la capitolele „pigmenti” (in primul rand antociani) si vitamina C. Cele mai importante beneficii ale acestor fructe sunt protejarea eficienta impotriva maladiilor cerebrale degenerative si stimularea puternica a sistemului imunitar. De asemenea, afinele (cu precadere) ne mentin agilitatea ochilor.

1) Catina: este fructul cu cel mai puternic complex natural de antioxidanti. Antioxidantii din catina (in principal vitamine, minerale si pigmenti) sunt numerosi si in concentratii foarte ridicate. Eficienta catinei in incetinirea imbatranirii - sub toate aspectele sale - este cu totul deosebita. Catina este singurul fruct cunoscut a carui valoare antioxidanta concureaza cu cea a germenilor de cereale si cu cea a „condimentelor-vedeta”. Calitatea fructelor de catina (chiar daca planta nu este una pretentioasa atunci cand vorbim doar despre supravietuire si despre rod) depinde mai mult de sol si de conditiile de ingrijire decat in cazul altor plante. Chiar si asa, catina - indiferent de sursa ei - ramane cel mai valoros fruct antioxidant. Liviu Deculescu